Min mor blev væk på Molsfærgen

Har lige været til 100 års fødselsdag for Olde - med lys i isdesserten og det hele.

Jaja, 3 lys, to nuller og et 1 tal så det hele ikke smeltede inden vi fik det over på tallerkenerne. Den forlængede weekend blev holdt også selv om Olde døde for 4 år siden i den imponerende alder af 96.


Der løber vist gode gener i min familie. Manden, oldefar, blev 93 og på den anden side af familien er de også godt oppe i 90'erne, før det hele er slut.

Betryggende... et eller andet sted.

Anledningen var officielt Olde, men mon ikke det mest af alt var en god undskyldning for at samle alle de efterfølgende led. Hyggeligt var det i hvert fald. Alt gik fint også hjemturen.

Indtil vi skulle ned til bilen efter 5 kvarters overfart mellem Århus og Sjællands Odde. Ganske lille færge og kun 2 dæk. Alligevel lykkedes det min mor at blive væk. Vi gik ellers rimelig tæt alle 5 personer fra bistroen og ned mod bilen. Jeg gik bagest. Da jeg indhentede de andre, spurgte jeg hvor min mor var blevet af. Øh... godt spørgsmål, men intet svar. Jeg gik lidt tilbage og så efter. Ned af en gang og ud over et bildæk på 2. sal. Ingen kære mor der.

Nå, hun er nok gået i forvejen, så jeg drønede efter de andre og vi fandt bilen. Vi havde det meste af turen snakket om, at det var rimelig fedt, at vi var kommet til at holde næsten forrest på nederste dæk, så alle var da helt sikre på, at min mor også huskede på netop det.

Jeg mener... normalt er det hende, der fører an. Er kortholder, kortlæser, den, der mest indædt diskutterer med fru Olsen (bilens GPS), og som regel får ret. Altså hallo... godt nok er min mor gammel skolelærer, men hvordan kan en GPS tage fejl? Aner det ikke, men hver gang min mor er med i bilen, så dobbelttjekker hun på kortet og der opstår indimellem halvfarlige situationer på fx. motorvejsafkørsler, fordi min far ikke tør dreje før min mor med fingeren på papirkortet har bekræftet at fru Olsen har ret i at vi skal dreje om 350, 250, 50 meter.

Så... hvordan kunne hun blive væk på en lille bitte Molsfærge? Vi stod 4 personer omkring bilen og undredes, ja min far var nærmest så meget i fornægtelse, at det var lige før han ignorerede det fakta at bilen var her og min mor ikke var, at han nærmest fik vendt det om til at hun sikkert var på det rigtige sted og vi på det forkerte.

Det nåede helt til at vi snakkede om de 2 valgmuligheder; at lade bilen vente mens andre dyttende kørte fra borde eller at køre fra borde og vente på land, så hun kunne komme gående efter os. Jeg hældede mest til det sidste, men min far sagde ingenting. Tror faktisk aldrig han før har været i samme situation. At hun IKKE var der, hvor hun skulle være.

Men det var hun ikke. Men det kom hun da. Sådan cirka 15 sekunder før alle biler var tændt kom hun gående.

Stædige kvinde. Hun var drejet forkert og havde gennemtrawlet dækket over os, fordi hun ikke kunne huske hvordan bilen så ud, udover den var sort. Men som gammel matematiklærer huskede hun ganske glimrende nummerpladen. Så tiden var gået med at gennemse nummerplader på det forkerte dæk.

Typisk! Hun havde slet ikke overvejet at det var mere effektivt at se efter 4 desperate personer, som viftede med både arme og ben for at signalere "Her er vi".

Nåmen... det lykkedes at komme samlet fra Molsfærgen til Sjælland - og I bilen talte vi lidt om det var distræthed eller begyndende demens. Vi blev enige om distræthed. Hvis hun havde sat sig ind i en forkert bil og forlangt at blive kørt til Roskilde, ja SÅ havde det været demens, men det her var bare.....

Afstemningsboxtyranni

Man kan ikke "åbne" en netavis uden at få smasket et spørgsmål i hovedet, man skal tage stilling til. Det pipper mig af - hvis der er noget, som hedder det. For ofte, eller skal vi sige altid, er det jo ting, man ingen indflydelse har på.

Pseudodemokratisk inddragelse i beslutningsprocessen for samfundsrelevante ting.
Man har INGEN, gentager, INGEN indflydelse alligevel.

Hvad mener du om.....

  • Claus Meyer giver tidligere straffet læreplads
  • Din elektroniske p-skive
  • Betalingsringen
  • De konservatives tilbagegang
  • Strafniveau for vold
  • Politiets kampagne mod ulovlige cyklister
  • Regeringens håndtering af ...

Hvad mener du om ...  alt muligt.

Jeg har en exchef, som fyrede mig for år tilbage, og jeg er stadig sur på ham. Sådan bittersur, naturligvis, for enhver selvhjælpsbog med respekt for sig selv skriver, at alle dem, du er sure på, har du endnu ikke givet slip på. Du holder selv fast i dem - og desuden afspejler enhver modstand mod andre ubearbejdede sider af dig selv, skygger, som du endnu ikke har været stor nok, udviklet nok, til at integrere i dig selv.

Tag lige den, taber!!!

Nåmen, jeg forbeholder mig retten til at have ambivalente forhold til mine medmennesker, således også til denne tidligere chef, som sandt at sige var en elendig chef. Til gengæld var han en helvedes god forfatter og en eminent inspirerende frokostpausesamtalepartner. Ambivalent? Jaja.

Nåmen (igenigen), han skrev på et tidspunkt, husker ikke hvor, for han skrev alle steder; bøger, artikler, debatindlæg, interne memo osv, og.. et af disse steder skrev han altså en kanon sætning, som jeg har gået og tygget på siden. Den lød:

I dag forbeholder jeg mig retten til ikke at mene noget. I går mente jeg noget og i morgen mener jeg sikkert noget igen, men i dag holder jeg bare fri fra meningstyranniet. I dag mener jeg ingenting, om noget som helst. Intet er godt, intet er dårligt. I dag er tingene bare som de er. Punktum.

Måske sætningen blev lidt længere end han egentlig skrev den, men jeg har - foruden en temmelig dårlig hukommelse - så pokkers meget modstand mod at erklære ejerskab for ting, jeg har opsnappet rundtomkring og kun  lettere omskrevet til lonesk, derfor denne kildehenvisning.

Men pointen er vigtig. "I dag forbeholder jeg mig retten til ikke at mene noget om noget som helst".

Pyha, sikken lettelse. Ikke at skulle tage stilling til alt muligt som alligevel ligger udenfor ens egen påvirkningszone.

Totalt pseudosamfund vi har fået bygget op, hvis I spørger mig - men det gør I nok ikke, og hvis I gør, så er det desværre netop i dag, jeg ikke tager stilling eller udtaler mig om noget. Kom igen i morgen.


Min datter siger patter - nu som rap

Quinderne i vores familie har forskelligt sprog.  Alligevel kan vi sagtens forstå hinanden. 

Det skrev jeg en tekst om, som så impulsivt udviklede sig til en rap. Kommer her...


Min datter siger patter
og det kan jeg ikke li
hun bryder ud i latter
og retter mig fordi
At bryster hedder patter
det er da let og ligetil
jeg tror næppe at hun fatter
der er værdighed på spil
Man må løbe med de unge
Eller oss gå helt i stå
Mine bryster de er tunge
Og jeg føler mig lidt grå
Så jeg daffer ned til Olde
Og vi snakker lidt om alt
Hendes hænder de er kolde
Men  så meget bli'r fortalt
Snart så får hun talt sig varm
og hun håber jeg forstår
at bryster hedder barm
nøjagtig som i går
Og jeg bli'r så glad i låget
over kvindeting især
vi er ikke ens i sproget
men vi siger alle tæer



Apropos

Fandt lige et tussegammelt skriv frem fra 2009. Måske på tide at reaktivere det..

Lones Mini overlevelsesguide...

- Hvordan man overlever som arbejdsløs, usportslig, uhuslig pcnørdet B-menneske

- or - how many days can you survive wihtout a job???

Jaja, der er jo ingen, der har sagt det skal være let.

Hvad gør ordinary people – os, der ikke står op kl 5 hver morgen for at lufte dyner, støvsuge og skrælle kartofler til aftensmaden – og derefter løber 5 km. ”fordi man har det så dejlig bagefter”.

Ikke fordi der er noget galt i det – det er bare en temmelig urealistisk levemåde for mig – der helst sidder foran min pc mens rodet gror om ørerne på mig i store bjerge – indtil jeg indimellem løfter mine små firkantede øjne over skærmens kant og forundret kigger rundt i hjemmet; hvor i alverden kommer alt det rod dog fra – jeg har da lige ordnet det hele… øhh, er det fredag i dag? Jamen, så var det i… hm mandags. 


Jaja, det er jo nemt nok at gøre grin – især med sig selv, men jeg ER distræt, jeg elsker orden og struktur, men tager det alligevel som en personlig fornærmelse at livet forlanger af mig, at jeg skal være huslig HVER DAG. Men sådan er det jo – der er intet værre end rod, og rod bliver bare ved og ved og ved at dukke op, hvis det ikke holdes nede med hård hånd. Hele tiden.


Nå, det var egentlig slet ikke rod, jeg ville tale om – selv om det også er en del af det. Men struktur… hm, ja. Struktur skal der til. Struktur, faste vaner og andre fy-ord er det, der giver friheden til at kunne bruge resten af tiden til det, man gerne vil…. og hvor er sommeren for resten henne. Man kan ikke engang lufte ud her på 3. sal uden der står en strid efterårsvind ind og fejer alle papirer af bordet. Havde det så bare været solskinssommer, ja så var det at være arbejdsfri jo nærmest som en ferie, men der er altså ingen mulighed for strandture eller lange, lækre hyggeaftener på altanen. Måske godt det samme. Det er jo sådan lidt snyd at tro at man kan finde ud af at være arbejdsløs ved at kaldet det ferie. 
Så lad mig tage fat.


Lones lektion nr. 1 Eliminering af B-menneske tendenser
Der er kun en vej – den hårde. I seng senest midnat. Uanset hvad. Uanset om det hele den første uge kræver timevis af søvnløs roteren i sengen. Det ER en vane. Og det tager en lille uge at vende det enten den ene eller anden vej. For mig. Andre har det måske anderledes. Men… hvorfor skulle det nu være så vigtigt at gå i seng i ordentlig tid – når man nu ikke skal op næste morgen. Fordi.. at det hænger sammen. Er man træt om morgenen, så er man totalt ugidelig – og sover man hele formiddagen, så er den dag ødelagt. Om aftenen går man endnu senere i seng – og sidder der til kl. både 3 og 4 og laver et eller andet dybt ligegyldigt, mens resten af landet sover. Altså… op i ordentlig tid – og få noget ud af dagen. Oversat til Lonesk betyder dette kl. 8. Og man skal heller ikke undervurdere dagslysets betydning for, hvordan vi har det.




Lones lektion nr. 2 Struktur på det, der SKAL gøres
Alle de keeedelige ting, tøjvask, opvask, oprydning – alt det huslige. Men jeg har det bedst, når der er rent og ryddeligt. Så er der nemlig plads til det impulsive. Invitere venner, bage boller, bruge hele stuegulvet til lege med biler med den yngste osv.


Mit lille kneb hedder forskellige kasketter. Jeg har et rødternet køkkenforklæde. Når jeg tager det på, så signalerer jeg overfor mig selv, at nu skal der ordnes køkken eller laves mad. Det gør, at jeg ikke bliver distraheret af alle mulige småting, jeg pludselig får lyst at gøre i stedet. Jeg har en lyserød gulvspand, som jeg hælder vand og sæbe i. Så kan det stå der og dufte OGSÅ selv om jeg støvsuger. Det signalerer, at nu gør jeg rent. Jeg har en elastik, jeg sætter i håret, når jeg skal skrive seriøst, det signalerer ,at NU skriver jeg altså. Osvosvosv.


Lones lektion nr. 3 Vand
Jeg ved ikke helt hvorfor det er så vigtigt, men det er det altså. Jeg har et stort glas vand stående på mit køkkenbord. Hver gang jeg kommer forbi drikker jeg noget af det og fylder straks efter. Jeg har det med at glemme at drikke, men hvis man er til indendørs aktiviterer og pc arbejde, så er vand bare SÅ vigtigt for ikke at blive sløv og utilpas.


Lones lektion nr. 4 5 minutter hver time
Og så giver jeg mig selv lov til at skrive. Vidunderlige lange timer foran pc’en. Jeg glemmer tid og sted, når jeg sidder der. Så jeg stiller uret til hver hele time. Så tager jeg 5 minutters gymnastik. Det er ikke det bare pjat. Jeg HAR prøvet at være sygemeldt med 2 musearme. Det gør jeg helst ikke igen.


Lones lektion nr. 5 Gør det du ellers ikke kan – fordi du på arbejde.
Der er ingen grund til ikke at nyde en arbejdsfri tilværelse. En måde at gøre dette på, er at huske hvad du drømte om, alle de sure vintermorgener eller solvejrdage, hvor du slæbte dig på kontoret og sad indenfor en hel dag. Var det at kælke en hel lang vinterdag, at dase på stranden, tage en tur i skoven, slendre langsomt gennem byen og se på butikker. Var det at bruge 3 dage på at koge suppe, tage et udviklende kursus hvor man møder nye mennesker – eller bare sidde i den dybeste lænestol med varm the og verdens tykkeste bog?


Jamen det er jo netop NU, at tiden er til det – så er det bare med at udnytte det. Kan hænde, det knirker lidt i de små grå, mens du forsøger at erindre, hvad det nu var, du ville, men lidt hjernegymnastik er altid sundt.


Lones lektion nr. 6 Brug dit netværk
Og hvis det gamle ikke kan bruges, så lav et nyt! Internettet er et glimrende sted at skabe nye kontakter på – aktiviterer i nærområdet er det samme. Måske skal man lige vænne sig af med at være kræsen ”jamen, sådan noget plejer jeg aldrig at gøre”. Mød nogle mennesker, du ellers aldrig ville have snakket med. Det vil helt sikkert være berigende – på den ene eller anden måde.


Lones lektion nr. 7 Tilbyd din hjælp
En måde at komme i kontakt med andre mennesker på, at glemme sig selv for en stund. Åbn øjnene, der er masser af områder både officielt og uofficielt man kan hjælpe; velgørende organisationer, foreninger, ungernes institutioner og skoler – eller det kan være mennesker du kender, du tilbyder at hjælpe. Gå tur med en hund, lån nogle børn, besøg nogen du ellers ikke plejer, måske bedstemor, som sikkert også vil elske at du tilbyder at pudse hendes vinduer eller vaske gardiner. Der er nok at tage fat på.


Lones lektion nr. 8 Inspiration er alfa og omega
Bare se – nu blev jeg selv så inspireret, at jeg slet ikke har tid til at skrive mere. Jeg har liiige noget, jeg skal. Vender tilbage med flere tips senere

Realiteter ???

F U C K ! ! !

I'm losing grip of reality... bare sådan engang imellem.

Som fx. i morges kl 07.37, hvor jeg liiige skulle tjekke mails, inden jeg tog på arbejde. Og liiige læse de vigtigste nyheder.

Jeg har en bestemt rækkefølge, når jeg går morgentur på nettet.

dr.dk, bt.dk, politiken.dk - som regel tager det lidt længere tid, for her er jeg abonnent og har adgang til de lange artikler. Hvis der er mere tid, så er det tv2.dk og evt til slut rokokoposten.dk.

Ulempen ved Rokokoposten er, at man - hvis man starter der - efterfølgende tror, at alle de andre nyheder på diverse sider er det rene satine. Tro mig, det er indimellem virkelig svært at kende forskel.

Men.. denne morgen nåede jeg ikke længere end bt.dk. Jeg kigger overskrifter - og lukkede lynhurtigt siden ned i den tro at bt var blevet hacket. Jaja, kald mig bare paranoid, men jeg har selv fået hacket flere sider - og en virus er bare uhadada.

Senere på dagen fandt jeg ud af at bt IKKE var blevet hacket - det virkede bare totalt usandsynligt med dagens overskrifter:

- Lukas Graham sætter musikken på standby fordi han skal på barsel.
- Prinsgemalen har indset han aldrig bliver konge af Danmark og vil hedde Prins Henrik igen.
- Blåt flertal for at 16-årige må køre motorcykel.

Og det var så langt som jeg nåede, før jeg ganske paranoid lukkede ned. Men... det var skam rigtig nok. Det hele. Ikke engang Rokokoposten ville kunne finde på den slags nyheder.

Hjælp... stik mig noget satire. Virkeligheden er alt for uvirkelig !!!

Hvilket minder mig om et gammelt digt, jeg engang læste. Nåja, hvis sandheden endelig skal frem, så et digt, jeg engang digtede ganske selv. Kommer her:

Jeg går morgentur på nettet
Mens jeg ser mig lidt omkring
Og den indre hund bli'r luftet
Mens den gør af mange ting
Og den letter ofte benet
Pisseri er dagens spil
Ser så meget ligegyldigt
Kald det nyhed hvis du vil

Men hvorfor skal vi dog vide
Hvad der sker af dårligdom
Hvis vi ikke kan forhindre
Alt det onde i at komm'
Ja, jeg vil da meget hel're
Gi' en hånd der hvor jeg er
End at læse det på nettet
Det er ikke der, det sker

Husk lige det, Lone!


Omelet eller svært ... eller bare dyrt

What!!! Tillad mig at blive lidt forarget (Det er altid sådan en lidt forbudt, frydefuld fornemmelse).

A15 og jeg overvejede i anledning af en uventet fridag her op til påske at bruge lidt tid på Roskilde Museum og måske endelig få prøvet deres nye café.

Heldigvis googlede jeg lige først.

Fx. omelet 132 kr.


Nu består omelet af 2 æg og lidt fyld, såååå.... tror vi springer over.

Det er ikke så længe siden, at museet altid havde et par kander gratis kaffe og the stående til gæsterne. Godt nok i plastikkrus - men alligevel.

PS: Vi endte i stedet på Landmad i gågaden. Kan klart anbefales. Stemningsfyldt, rimelig meget øko og totalt velsmagende til venlige priser. Desuden kan man købe lidt delikatesser mm hjem fra butikken. A15 valgte frosne kyllingehjerter (har sagt det før - siger det igen: underligt barn, jeg har) og jeg valgte noget mere normalt såsom mandler med lakrids, søde små brunchpølser og en pose blandede nødder til øl.

Selv incl. hjemkøb slap vi billigere med vores 2 pulled chicken sandwiches med salat, en øko cola (jaja, den slags findes) og et glas husets rødvin (muligvis uøkologisk, men til 40 kr. ganske økonomisk - og velsmagende).




Stemningsbillede ... men hvilken stemning?

Dejligt billede, som dukkede op, da jeg overførte fra mobil til pc.

Tja... jeg har aldrig set det før, men kan li' det.

Eneste mulige forklaring er A14, som er den eneste som rør ved min mobil.

Det her må være fra Bornholm i vinterferien... tror jeg...




Jeg tænder på hænder

Ja, jeg tænder da også på så meget andet; en stemme, som vibrerer fx og øjne med et dybt blik -udover, at jeg som en bevidst handling har slukket for blusset og slet ikke tænder for tiden, så måske er overskriften: Det hænder, jeg tænder, og så handler det om hænder.

Hænder, som arbejder. Hænder, som er i brug. Mandehænder.


Hvorfor jeg tænder på hænder?

Akak, hjernen gemmer gamle minder længe - og kaster dem ind i nutiden, når man mindst venter det.

Netop, som man troede, at alt var glemt og gemt, så vender det tilbage. For fuld styrke.

Min allerførste kæreste var bagerlærling.

Selv gik jeg i gymnasiet og vi var ikke sådan kærester kærester, vi var alt for generte til at sige den slags til hverken os eller vore venner. Vi var bare sammen, temmelig meget. Og han var altså i lære som bager. Og han var så meget anderledes end nogen jeg nogensinde før havde kendt.

Selve historien om vores første nat sammen var faktisk ganske romantisk & yderst symbolsk set i bakspejlet. Vi mødtes til en privatfest, hvor udklædning fra middelalderen var påkrævet. Jeg var borgjomfru med høj spids hat med gult slør og en lang romantisk cremefarvet kjole i fed satin og med meterlange gule ærmer. Totalt upraktisk og hjemmesyet, men ganske effektfuldt. Og han var Narren, som brækkede sig på vej hen til festen i taxaen, så de blev smidt ud og kom for sent, fordi de måtte gå det sidste stykke. Men... hen på natten blev vi enige om at forsvinde hjem til ham. Han brokkede sig noget, da jeg smed kjolen til fordel for cowboybukser, men transportmidlet var ikke en hvid hest, men en sort damecykel, som jeg allernådigst fik lov at sidde bagpå, mens Narren trampede i pedalerne.

Han lærte mig meget. Han læste koge- og bagebøger som godnatlæsning, og når vi var liiiiiiiiige ved at falde i søvn i hans store seng, kunne han pludselig sætte sig op - fyldt af nyt energi - og udbryde: -Jeg vil bage et brød. Og det var en trang, der kom over ham, som ikke sådan kunne stoppes. Mange nætter har jeg sidder i hans forældres køkken midt om natten indhyllet i et sengetæppe og set på, mens hans æltede dej, rullede brød, satte til hævning, i ovnen, og bagefter sammen med ham nydt det totalt liflige ved ovnvarmt, nybagt brød.

Jeg smeltede allerede, når han hældte mel i et bjerg på bordet, for så at lave en hulning til det våde, blandede forsigtigt, for til sidst at ælte dejen godt igennem med sine store stærke yderst brugbare mandehænder. Så var jeg solgt - og det var altid det samme vi lavede, mens brødet var i ovnen.

Det er mange år siden ,og egentlig var det næsten glemt, men så alligevel ikke. Der er noget fuldstændig sensuelt ved fx. at bage fødselsdagsboller, som jeg tænker på hvergang familien er inviteret. Den bløde, eftergivende gærdej, som man ælter, til man føler, den har fået bare lige tilpas. Efter hævning rulles den til boller inde i hånden. Kærtegnende, for så med fingrene at smøre æggeblanding oveni. Og så i ovnen. Og ud igen. De perfekt hævede boller endnu varme, klar til spisning. Ja, der er helt sikkert noget sensuelt ved at bage boller. Og det er der faktisk også ved at lave opbagt sovs. Hmmm.. tror det har noget med konsistensen at gøre.

Men tilbage til hænder. De første hænder, som fik min interesse var altså nogen, som ældede dej. Senere fandt jeg ud af, at mange former for arbejdende hænder er fascinerende. Det kan være alle former for materialer, de rører og bearbejder. Det er det samme for mig. Håndværker, som snedker, tømrer eller murer - eller en kunstner, som former leret. Ja selv en skribent eller en musiker, som lader hænderne tale med deres dans kan røre mig.

Det giver mig lyst til at blive til et andet materiale end et menneske; en dejklump, en lerklump, en samling løse noder. Form også mig. Kærtegn mig. Lad dine fingre danse hen over mine taster. Rør ved mig... med dine hænder

Fordele ved fast arbejde

- Man kan give efter for impulsive sære lyster - såsom at købe en vildsvinekølle på tilbud.



Ulemper: 

- Google, som ellers er Gud, kan skabe mindre frustationer, såsom søgning på, hvad man egentlig stiller op med en impulsivt indkøbt vildsvinekølle. 

De fleste opskrifter starter med: 

- Køllen brunes godt af på en pande.

Februarsmil til verden

Vågnede kl. 07.40 lørdag morgen til det koldeste, vådeste stikkende sludvejr - og besluttede mig for at smile og sige Hej til alle, jeg mødte.

Den første var et vildt vådt og koldt postbud, som jeg susede ud til for at redde posten. Han var i rigtig godt humør og virkede ligeglad med at være gennemvåd.

 Gik mere op i at fortælle, at jeg var heldig, fordi min post lå i midten og derfor var tør.

Efter 3 minutters hyggesnak gik jeg ind og lagde brevene og avisen på radiatoren.


Derefter til den lille købmand, my old hood. Stoppede cyklen undervejs og snakkede lidt med en gammel dame i lyserød regnfrakke ved ældreboligerne, hvor hun ventede på et familiemedlem.


Hun var også i rigtig godt humør. Smil smil, store smil.

Videre til at lege dåseskjul udenfor købmanden, hvor jeg snakkede og grinede med en mand, som også skulle af med pantdåser, mens vi skiftedes til at løbe hen og samle de blomster op, som blev ved med at blæse ned fra stativet udendørs.

Så et par ord til den positive unge fyr bag kassen, før jeg i køen faldt i snak med en-eller-andens-faster. Har hvis lige på tungen... Vi snakkede tit før i tiden og nu fik vi udvekslet lidt sladder og smil om dengang jeg havde den lille foran på cyklen mod børnehaven.

Dejlig dag.

Nu sidder jeg her og siger Hej til Lukas Graham. Jeg er ret vild med Lukas Graham - selv om han... sorry to say... minder mig lidt om en dværghane - hvis du har set den slags tæt på, ved du, hvad jeg mener. Og hvis du tror, jeg er ude på at nedgøre ham, så tror du forkert. Min ex. var ikke ligefrem af Orpington-racen, så der er da helt sikkert kvaliteter ved dværghaner... selv om de har det med at spankulere omkring og skyde brystet frem på en måde, som høner aldrig ville gøre... efter hvad jeg ved, altså.

Lucas Graham svarer ikke, men det gør heller ikke noget. Klokken er kun 11 denne lørdag formiddag - og jeg er glad. Hvad ellers?

Jeg'ets flugt over plankeværket

Baggrundsmusik

Børn har det med at udfordre ens forklaringsevne til det yderste med deres spørgsmål. De fleste børn begynder på et tidspunkt at interesse sig for døden og for min yngste datter skete det omkring de 4-5 år.

Vi snakkede meget om det og på et tidspunkt spurgte hun:

-Hvornår dør man?

Svaret fløj ud af mig:

-Når kroppen ikke længere kan holde livskraften.


Og så snakkede vi om noget andet.

Hun forstod naturligvis ikke svaret – havde sikkert ikke kunnet forstå det uanset hvordan jeg havde forsøgt at forklare det, med den alder hun havde.

Selv voksne grubler jo over det, så det vigtigste ved denne episode var sådan set den efterfølgende tankerække det satte i gang hos mig selv.

Hvad var det dog for et underligt svar, jeg havde givet? Jeg mente det, da jeg sagde det og bagefter tænkte jeg på, at det egentlig var en ganske god bouillionterning af et svar; hvis man nu skulle svare enkelt på hvorfor døden indtræffer for alle på det tidspunkt, den gør, uanset utallige forskellige ydre eller indre årsager.
Hvor kom svaret fra? Var det noget, jeg havde hørt eller læst et andet sted?

Ikke umiddelbart, men jeg mener samtidig, at det er så godt som umuligt at tage selvstændigt ansvar for at skabe en tanke. Den kommer næsten altid andetsteds fra. Jeg ynder at forestille mig en sø af alle verdens sammenlagte tanker - både fra nulevende og døde, faktiske og fiktive personer - svømme rundt mellem hinanden, og når vi tror, vi tænker selvstændigt, så dykker vi i stedet uden at vide det ned i denne sø og trækker enten en færdig tankerække frem eller vi kombinerer forskellige dele, som vi herefter tager fuldstændigt ejerskab for. Hør lige, hvad jeg har tænkt, osv. Nope, men du er god fisker ;-)

Så hvor svaret kom fra, skal jeg ikke kunne sige, derimod skabte selve indholdet i svaret en hel del nye spørgsmål for mig selv. For hvad troede jeg egentlig på? Troede jeg på en livskraft som beboede kroppen og derefter forsvandt, for at lade kroppen tilbage som en livløs jordklump, en samling af atomer og celler, som ikke længere var en selvstændig sammenhængende  ting, der kunne benævnes ”et individ?

Hvad er død og hvad skal man kalde kroppen efter døden? Det er stadig i det ydre en person man kan kalde ved navn, men det er ikke en person, man kan kommunikere med eller som kan agere. Alle handlinger er et overstået kapitel. Personligheden er væk og kroppen ladt tilbage som en tom skal, som aldrig igen kan bringes til live. Ja, hvad var det at være i live – at have livskraft? For at forstå og definere døden må også livet defineres, for døden er modsætningen – uanset hvad, man tror på.

Hvad sker der, når livet forlader kroppen? Vi kan se, hvad der sker med kroppen. Den forfalder, formulder og opfører sig som alt andet forgængeligt materiale på jorden. Af jord er du kommet, til jord skal du blive. Ja, den sidste del er klar. Vi bliver alle til jord, vores krop gør. Hvad kirken mener med, at mennesket er kommet fra jorden, er straks mere speget. Udover dengang i tidernes morgen, hvor Gud skabte mennesket af jord. Det er længe siden.  Og så er der jo ovenikøbet en fortsættelse af sætningen og af jord skal du atter genopstå.

Jeg er faktisk mest interesseret i definitionen af ’du’ fremfor resten af fortid, nutid, fremtid. Du skal genopstå, siger kirken. Den danske Folkekirke tror ikke på reinkarnation. De tror ikke på, at du er en evig sjæl ,som efter at havde beboet din nuværende krop vil finde en ny lille baby og starte forfra i. De tror, at du er dig i dette liv – og det bliver du ved med indtil du genopstår på den yderste dag.

Rigtig mange er uenige i dette synspunkt i dag. De tror på reinkarnation. Reinkarnation stammer især fra Indiens religioner, som mange her i vesten har taget til sig i udpluk. Indenfor new age er dette snarere reglen fremfor undtagelsen. Der tales om sjælens evige rejse, om at døden ikke findes, om nødvendigheden af at vise vej for sjælen, når døden er indtruffet – den, som ikke findes, naturligvis – så sjælen ikke bliver hængende på jordplanet, for så ender folk som spøgelser eller genfærd og den slags og må renses ud af de huse, de befinder sig i; ofte til stor gene for de nuværende beboere. Hjælpes op i lyset kaldes det af nogle – som kontrast til denne mørke jord, formoder jeg. Ja, her er det vigtigste at sjælen ikke hænger fast, men kommer videre på sin rejse mod uendelige liv.

Nogle tror så ikke på uendelige liv, men derimod  at målet er ikke at reinkarnere i en krop mere. Less is more. Jo færre liv, jo finere, for det beviser, at man er hurtig & lærenem i skolen – livets skole – ikke dumper så mange gange, men går den direkte vej til den ultimative eksamen; trandencens. Opstigning. End of carma. Nirvana. Så er man endelig sluppet fri fra denne plagsomme rejse, denne klistrede jord, som holder de tungnemme fast.

Af dem, som tror på reinkarnation, tror langt de fleste på lineær reinkarnation, genfødsel. De tror, at de har levet før – og med før menes fx liv i 1876 som kogekone i København og den slags. Før kogekonen levede de i Sydfrankrig som vinbonde og før det igen som nonne i England osv. De tror, at hvis de besøger en med håndværket i orden – også kaldet regression - så kan de kigge på eller genopleve disse tidligere liv. Formålet skulle være at løse op for traumer i det nuværende liv, udfra en idé om, at traumer kan overskride dødens grænser og trækkes med ind i næste liv. Hvad der skete i går, har betydning & former i dag. Og i går kan altså gå mange århundreder tilbage. Karma. De tror, vi bliver ved med at møde de samme udfordringer, de samme mennesker, indtil vi endelig fatter det. Fatter, hvordan den rigtige måde at leve på er. Først da er målet nået.

Jeg kan huske, at jeg for år tilbage i en debat på internettet fik kaldt regression for udvidet navlepilleri. Det blev jeg ikke specielt populær på, selv om der da også blev trukket på smilebåndet. Men når regression bruges som terapi, så er det jo som al anden terapi; graven i det, som er en selv. Her er det bare udvidet til, at en selv ikke kun er, hvem man er og har været i dette liv, men også hvem man har været i tidligere liv.

Hvis tanken om lineær reinkanation skulle være sand, så ser jeg det som en velgerning, at ens hukommelse slettes ved fødslen. Når jeg tænker på alle de tåkrummende oplevelser i dette liv, som jeg helst ikke vil tænke tilbage på, små som store, ja så forestil dig vægten af 100 livs pinlige episoder og forkerte handlinger. Puha.
At se livet linæert betyder jo, at i går var optakten til i dag, som er optakten til i morgen. Man bygger sten på sten ovenpå hinanden på vejen til fremtiden og ens nu indeholder summen af hele ens fortid. Det er jo logisk nok, når det drejer sig et enkelt menneskeliv. Hvem jeg er i dag som 45 årig, skyldes de ting, jeg oplevede i går, for 10 år siden og som 4 årig. Men er det lige så logisk, når reinkarnationstanken flettes med ind i? Og er fremtiden kendt eller ukendt? Det er lidt spændende at grave i, for de fleste indenfor reinkarnation mener, at fremtiden ikke er kendt, men på den anden side, så… osv.

Og det bringer os til selve tidsopfattelsen. Nogle kalder lineær tid for maskulint. Fremtiden skabes af fortiden og målet er ukendt. Rimelig rent at forstå, men så kan livet også leves baglæns. Det kan kaldes for feminint. Målet er kendt fra starten. Alt er allerede sket, og nu skal vi bare gå vejen. Da målet allerede er kendt – bare ikke af os selv – føles det enormt betydningsfuldt, om vi drejer til højre eller venstre på et bestemt tidspunkt. Det er det bare ikke, for det var allerede bestemt, at vi skulle dreje til venstre. Vi vidste det bare ikke. Det var allerede bestemt, at vi skulle møde netop den partner og få netop de børn og opleve netop de besværligheder på vejen. Det var bestemt inden dette liv sådan i de øvre luftlag i samråd med os selv som u-inkarnerede og så nogle vejledere med et større udsyn.

Nogle lander midt imellem – måske også udfra den svimlende angst for den fulde konsekvens af det forudbestemt;  tabet af den højtbesungne frie vilje for det enkelte individ – og mener så, at de store linier er lagt. At det ikke kan være anderledes, men at vi har indflydelse på de mindre ting – hvad vi skal have til morgenmad fx. Meget indviklet faktisk.

Andre igen ser tiden som cirkulær eller evig. Det gjorde jeg selv på et tidspunkt, da jeg seriøst overvejede muligheden for, at reinkarnationstanken er sand. Jeg så det i billedlig form som om, jeg sad i et gammeldags hjul. I midten af navet. Dette mig var evigt, altid eksisterende og dog ikke i live, da det ikke var et jordisk jeg. Det var bare mig. Essensen af mig, måske.

Dette hjul havde en masse eger og på hver af disse eger befandt der sig liv. Det var liv i fortiden, i nutiden og i fremtiden. Den rigtige mig kunne så med tanken bevæge sig ud af en enkelt eger ad gangen og se på det liv, der befandt sig der. Men gå for langt ud, hele vejen, kunne jeg ikke, for så hang jeg fast i dette liv. Men hvis jeg kun gik lidt af vejen, kunne jeg se, hvad der skete i dette liv og så kunne jeg bevæge mig tilbage til midten af hjulet og se på et andet liv.

Det føltes sandt, mens det skete, men var det sikkert ikke. Efterfølgende har jeg tænkt mest på definitionen af mig. Vi tager det så personligt, når talen falder på ’vores’ tidligere liv. Selv tror jeg ikke at mig kan opleve andre liv end dette ene. For hvem er mig? Mig er min personlighed, Lone, som jeg er nu. Og Lone lever her i dette liv. Måske har min livskraft – aha, der var den endelig, tråden til indledningen ;-) – oplevet andre liv, men jeg, Lone, har ikke. Og hvis jeg kaster mig ud i spontan eller guidet regression, hvor jeg ser og oplever liv, som lige præcis føles som passende og måske forløsende for problemstillinger, jeg går og tumler med netop nu i mit Lone-liv, ja så skyldes det noget helt helt andet end reinkarnation. For det er ikke mig, Lone, som har levet før eller kommer til at leve igen, vel er det ej.

Men sindet er fantastisk. Mageløst, imponerende, uforklarligt fantastisk. Det griber hvad som helst, der kan hjælpe med nuværende problemstillinger. Det er fuldstændig lige meget om løsningen kommer i form af et symbolsk set gammelt liv, shamanistisk tilgang som symbolske totemdyr, astrologi med symbolske arketyper, eller anden for for terapi, som anvender symboler.

Drømmetydning? Symboler igen. Intet andet. Hvis drømmetydning og andre former for symboltydning virker for indviklet og besværligt på dig – det gjorde det for mig… man skal virkelig have den store møjgreb fremme for at skille skidt fra kanel i den tågede rest drømme, som bliver tilbage om morgenen, foruden mindst 10 mere eller mindre ubrugelige symbolleksikonsoversættelser – så bed om at få det samme vist i dagtimerne, mens du er klar i pæren – det gjorde jeg.

Jeg bad om at få vist, hvad der netop nu var vigtigt, mens jeg var i brusebad hver morgen. Og det skete. Så glemte jeg indimellem svaret i dagens travlhed og bad så om at få vist en genudsendelse næste morgen. Og det skete – nærmest ordret kopieret.

Drømmetydning er alt for besværlig. Og for resten, når jeg skriver ”bad om”, så mener jeg ikke ned på knæ med foldede hænder og underdanigt ansigtudtryk. Jeg mener mere som en anmodning eller ordre ala : -Hey, underbevidsthed, stik mig lige overskrifterne om mit livs problemstillinger på en forståelig måde, mens jeg alligevel laver ingenting i badet om morgenen. Og drop så lige samtidig de der irriterende hjernekrævende puslespilsgådeagtige  hukommelsesrester fra søvnen. Jeg har sgu brug for min nattesøvn; som udearbejdende enlig mor til 2 med dagens timer fuldt besat. Den slags. Ordene er ligegyldige, bare det er ment.

Drømmetydning er alt for indviklet og det er regression også. Der er smurt for meget drama på, som først skal pilles af, før betydningen for ens problemstillinger træder frem. Bed dog din underbevidsthed om at få det vist klart i stedet for. På et sprog, du kan forstå. Det er meget nemmere, for det er jo alligevel derfra det hele kommer. Underbevidstheden.

Som jeg for resten ser som delt op i lag. Underbevidstheden er i øverste lag ens egen og i de nedre lag fælles for alle. Den der tidligere omtalte sø, som alle tanker svømmer rundt i; faktiske, fiktive, nulevende og døde.
Jeg synes, det er lidt morsomt, at det i flere år har været ’normalt’ for alternativt interesserede at få svar fra hvad som helst på engelsk. Det er sådan lidt finere end på dansk. Måske også fordi nogle af disse svar kommer via Gudernes sendebud, og rigtig mange guder er alle andre steder fra end Danmark. Åndsvidenskaben er skabt på engelsk – og den trækker stadig lange, uforståelige træk ind i den nuværende danske new age verden - så hvis man hører fra Saint Germaine, Kuthomi eller andre fine, virker det mere ovebevisende, hvis de taler engelsk. Tilsyneladende. Sjovt nok lader den kinesiske Qyan Yin også til at tale engelsk fremfor eget modersmål. Det andet havde nok også været noget rod for en dansker.

Tarotkort, pendulering, kiromanti, clairvoyance, I-ching, afdødekontakt, spådom osv. Naturligvis virker det! Det kommer jo samme sted fra – nemlig dig selv, med eller uden mellemmand. Det underbevidste er den del af os selv, som vi ikke har bevidst kontakt med. Måske er det den største del af os selv. Det er jo svært at vide netop af ovenstående grunde.

Begrebet hypnose er interessant. Det bruges i dag til terapi – og især til adfærdsændring, som fx rygestop. Det kan forklares med, at vi alle har en indre stemme, som vi accepterer. Indre tanker, som vi anser for vores egne og derfor handler derefter. Det, der sker med hyponose er, at vi bringes til at acceptere hypnotisørens stemme, ikke som noget ydre, men som vores egne indre tanker. Hypnotisøren smutter altså ind i et lille hul i den mur, der ellers adskiller os fra omverdenen. Og inde bag denne mur kan den ydre stemme, som nu accepteres som en indre, bevidst manipulere med de tanker, holdninger, grundsætninger, erfaringer, som ligger til grund for vores adfærd.

Super smart – og effektivt. Vi har alle evnen til selvhypnose. Altså hvor vi bevidst påvirker det ubevidste, kan man sige. Og det er denne evne til hypnose eller selvhypnose, som frembringer billeder af tidligere liv, samvær med guder osv, som giver os netop de redskaber, vi skal bruge, for at påvirke nuværende problemstillinger. Egentlig ok, da det kan være hurtigt &effektivt, hvilket er plusord i en normal-dansk hverdag, men ulempen er, at denne manipulering lige så vel kan bruges til noget godt som noget dårligt.  Det kræver enormt mod og tillid – eller bare dumhed – at lægge sit ubevidste i hænderne på fremmede, som man giver tilladelse til at manipulere det bevidst. Og det er jo netop hvad noget så anerkendt som clairvoyance gør. Og regression. Og så videre.

Og hvorfor bliver jeg ved med at snakke om problemstillinger? Tjo nok fordi, jeg inderst inde og ganske ærligt tror, at mennesket ikke har brug for kontakt til Gud, guder, religion, samt alverdens former for det alternative, uden netop dette: - problemstillinger. Er man glad og dybt tilfreds med livet netop nu, ja så bruger man da tiden på noget andet. Kommer til at tænke på engang jeg var til en clairvoyance - ikke som noget betalt, bare som noget 'for sjov' mellem bekendte. Han prøvede og prøvede og prøvede igen, men der var bare ikke bid. Til slut spurgte han: - Er du nyforelsket? Og ja, det var jeg. - Nå, så er det spild af tid, det her. Det lykkes aldrig med nyforelskede.

Tænk lige lidt over det.....

Men hvad tror jeg selv? Jeg tror, at ”shit happens”. Jeg tror, at tanken om, at alting har en mening er farlig. Hvis alting havde en mening, så er det åbenlyst, at vi er for dumme til at se hvorfor ting sker. De der små og store grimme ting, som sker for alle mennesker i løbet af et menneskeliv; sygdom fx . Det er hårdt nok i sig selv at være ramt af sygdom, og det er supernemt og menneskeligt at pålægge sig selv endnu en byrde ved at få dårlig samvittighed over, at man er blevet syg – især i vores højeffektive samfund, hvor alt andet end absolut udlevelse af det enkelte menneskes potentiale betegnes som spild. Det var bare fordi, jeg gjorde noget forkert, at jeg blev syg - og nu er jeg ovenikøbet for dum til at forstå hvorfor, det sker. Nope. Shit happens! Vi kan ikke styre alt i livet. Det tror jeg simpelthen ikke på.

Vi bliver født, vi lever og vi dør. Det tror jeg på. Naturligvis kan man gøre sit for at leve sit liv så sundt som muligt, for at leve så godt og længe som muligt, men igen – shit happens. Selv den sundeste person kan blive syg eller blive kørt over af en lastbil. Sådan er det bare. Hvad er formålet med livet? Ingen anelse. Virkelig ingen anelse. Skal jeg bruge nogle af vendinger, jeg har hevet op af den der fælles sø, så bliver det noget med at livets formål er at leve. Ha, slap jeg for let hen over den? Jeg mener det nu. Livets formål er at erfare livet, udforske alle kombinationsmuligheder af måder at leve på.

Men måske er der alligevel en slags guddom, som erfarer gennem os. Hvem ved? Ja, ikke ham den der gamle, patriarkiske langskæggede stereotype, som vi har puttet op i himlen. Jesu far.. haha. Men en udagerende kraft skabt i skabelsens øjeblik, da universet begyndte at udvide sig.

Og måske sker der en dag en sammentrækning af selvsamme univers, så alt liv, fra den mindste celle til den største planet vender tilbage som en buillionterning af erfaring til udgangspunktet, som måske ender som et sort hul. Mega tungt af erfaring. Måske er vi en guddoms måde at erfare sig selv på.

Eller endnu en sø-tanke: ”En høne er bare et ægs måde at lave flere æg på”. Vi er de hovedløse høns, som drøner rundt og leder efter livets mening og forsøger at finde ud af hvad der sker efter døden. Ak ak, tynget af bevidsthed tror vi, at vi er selve livets mening, det vigtigste af alt. At alt andet før dette Nu har ført til os som slutresultatet - når vi blot måske er et nødvendigt mellemled for noget andet, en parentes, en mellemregning i livets store regnestykke.

Nogle gange tænker jeg:

- Please, kære Vorfrue, Lad der være bare en lille smule tilfældighed til i verden, så jeg slipper for at prøve at regne alting ud.

Kom ind i hovedet på dit barn... not!

Gisp! Total dybdeborende oplæg på skolens intranet:
"Kom ind i hovedet på dit barn den 30. oktober 2014 kl. 19 - 21 - sæt kryds i kalenderen og hør et inspirerende foredrag af ungdomsforsker blablabla. Kulturcentret vil sørge for lidt godt til ganen - derfor beder vi jer tilmelde jer på.."
Nej, helt ærligt... har overhovedet ingen trang til at komme ind i hovedet på min yngste. Hvis hun har noget at dele med mig, er jeg 100% sikker på, at hun elsker mig nok - og stoler nok på mig som hendes mor - til at dele det ganske frivilligt med mig. 

Og hvis ikke, er det nok fordi, det er en af den slags teenage-ting, hvor forældre bare ikke har noget at gøre. "Fis af" er indimellem helt passende og ok.

Bvard... hvad er nu det for noget tvangsborings-foredragsagtigt noget ???



PS: Desuden har jeg allerede en rimelig teori om, hvad der foregår i hovedet på teenagere. Har sagt det før, siger det igen: De render rundt med et usynligt skilt i panden, hvor der står: "Lukket pga. ombygning". Og det er helt ok - i en periode - hvor hormoner og andet godt fiser rundt og laver ravage i krop&sind. Ikke meget anderledes end gravide - og enhver bærer jo over med dem, ikk?

PSPS: Virkelig forsinket PS, men kom til at tænke på; det kunne jo være, at det netop er ovenstående at ukendte ungdomsforsker bruge 2 timer på at forklare de fremmødte forældre. Og hvis det er, ja så har jeg jo sparet 2 timer, samt fået en mulig fremtidsbeskæftigelse: Foredragsholder udi teenage-agtige handlemåder
Neeeeeeeeeeeeeeeeej, joke!

PSPSPS: Indimellem kan man lave modsat-prøven, for at se om noget er noget fis. Ergo: Teenageforedrag; - Kom ind i hovedet på din mor.

Nej, vel...

Suuuk. Altså, på den ene side, er det da helt ok, at forældre gerne vil blive klogere på deres børns handlemåder osv, så de værste konflikter måske kan tages i opløbet. Men på den anden side, så har børn og teenagere en naturligvis blufærdighed og både behov for og krav på et privat rum, private space, hvor forældrene ikke tramper rundt på deres ufærdige, spæde, bløde tanker og følelser - eller raserianfald. Keep out og hav lidt respekt.


Det er jo lige før vi skyder en gps ind under huden, når de fødes og efterfølgende overvåger alle deres ydre og indre handlinger, bare fordi vi tilfældigvis er de voksne, deres forældre, og de er børnene, Vores børn med stort. Giv dem dog lidt fred til at udvikle sig på deres egen måde, lave deres egne fejltagelser, lære lidt ganske selv uden Storemor holder dem i hånden eller har et symbiotisk ønske om at være helt inde i knolden på dem, som en anden lille snagende orm - som sikkert, hvis det kunne lade sig gøre, hurtigt ville udvikle sig til en virus med mulighed for reboot eller simpel overskrivning, hvis indholdet ikke passede den voksne. Altså, hmmmm...

Hvad byder man uventede gæster?

Med hjem fra Bornholm havde jeg en lille bitte uventet gæst med det smukke navn Pseudomonas.

Den elsker flys aircondition, hospitalskatetre og

... suksuk...

den der slags varme spa-bade, som bare er perfekte efter kolde gåture i den forblæste Bornholmske natur.



Hvad skulle den lige i mit højre mellemøre?

Men jeg er da sådan ok ovenpå igen... efter 5 dage på hvad lægen kaldte en "hestekur" med double-combi pennicilin-piller, som måske måske ikke virkede.

De virkede på min mave, men ikke på den smukke Pseudomonas, hvilket øre-podningen efter 5 dage bekræftede. Men nu.... er jeg på en ny kur og det går fremad.

Jeg kan sove uden Panodil Zap og desuden virker de nye piller også på miltbrand, gonorre og som forebyggende mod meningitis.

Always prepared...

PS: Hvad jeg IKKE fik med hjem fra Bornholm var - underligt nok - mit pas med to 500-kr sedler indeni... Hvad man dog kan glemme af uvigtige ting&sager!

På den anden side har jeg en ganske udmærket grund til at besøge Bornholm igen strax - tror bare, jeg springer jazuccien over